Sık Sorulan Sorular

En Son 31.08.2019 tarihinde güncelleme yapılmıştır.

İyi bir şarap nasıl olmalıdır?

Şarabın tarihi M.Ö. 3000’li yıllara dayanır, o günden bugüne kadar geçen süre zarfında varlığını kaybetmeden sofralarımızda yer alan şarap hususunda önemli ilk husus; şarabın rengi ve parlaklığıdır. Şarap ne denli berrak ve parlaksa kalitesinin o derede iyi olduğu düşünülebilir. Beyaz şarap açısından ele alındığında şarabın altın sarısı renkte olması artık içim ve tat  açısından en uygun seviyeye geldiğini gösterir. Kırmızı şarap için ise; önce ahududu, arkasından nar kırmızısı, yakut rengi olarak ilerleyerek soğan kabuğu renginde neticelenir. Bununla birlikte unutulmamalıdır ki şarapta renk kadar, yıllanmışlık, olgunluk ve tazelikte önemlidir.

Şaraplar hangi sıcaklıkta tüketilmelidir?

Aşağıdaki tablonun siz şarapsever müşterilerimize yardımcı olacağı kanısındayız.

Şarap çeşitleri ve uygun içim sıcaklıkları
-Tatlı beyaz şaraplar, şampanya ve köpüklü şaraplar 7 – 9º C
-Genç ve hafif beyaz şaraplar 9 – 11º C
-Kuvvetli, şekeri az olmayan olgun beyaz şaraplar 11 -13º C
-Genç roze şaraplar 9 – 13º C
-Olgun roze şaraplar 12- 14º C
-Genç, hafif ve meyvemsi kırmızı şaraplar 14 – 16º C
-Kuvvetli ve zengin gövdeli kırmızı şaraplar 17 – 19º C
-Bol tanenli kırmızı şaraplar 19 – 20º C

Tüketim esnasında şarabın yaşı önemli midir?

Evet, önemlidir. Üretim sonrasında belirli bir süre bekletilmiş, dinlendirilmiş ve içim sırasında havalandırılmış şaraplar ertesi gün kişiyi rahatsız eden herhangi bir belirti ortaya çıkarmaz. Üretimden çok kısa bir süre sonra tüketilen şaraplarda ise; zihinsel yorgunluk, baş ağrısı, mide yanması ve halsizlik gibi problemler yaratabilir. Burada yanlış anlaşılma olmasın her şarabın bekletilebilme süreleri farklıdır. Bazı şaraplar yıllarca bekletilebilirken bazıları birkaç yıl içinde tüketilmelidir.

Şaraplar nasıl saklanmalıdır?

Şarap üreticileri ve tüketicileri için şarabı üretmek/satın almak kadar muhafaza etmek de önemlidir. 4-5 yıl meşe ağacından yapılan fıçılarda saklanan şaraplar, serin mahzenlerde yüksek ses ve sarsıntıdan uzak muhafaza edilirler. Günlük hayatta tüketilen şişelenmiş şaraplar ise yatay olarak muhafaza edilir. Bunun sebebi, mantarın şarapla temas etmesi ve şaraptan ıslanan mantarın şarabın havayla olan temasını kesmesidir. Dik duran şişelerde kuruyan mantar havayla bağlantıyı kesemediği için şarap bir süre sonra ekşiyip sirkeleşir.

Buke ne demektir?

Şaraplar yıllandıkça ortaya çıkan kokuya “buke” denir. Şarap içim esnasında bukenin yoğunluğunun anlaşılabilmesi için kadehin ağız kısmının hafif dar olması gerekmektedir. Bir kadehin ağız kısmı ne denli büyük ve dışa doğru açıksa şaraptaki bukenin korunması o derece zordur. Ağzı içe dönük ve büyük kadeh tercih edilmesinin nedeni de şarabı kadehe yayıp aromasını ortaya çıkarırken bukesinin çok kısa sürede kaybolmaması içindir.

Şarap nasıl ve neden havalandırılır?

Havalandırma işlemi tortusu (yoğunluğu) olan her türlü şarap için önemlidir. Özellikle şarap gurmelerinin tadımlarında vazgeçemedikleri hassas nokta şarabın aroması ve bukesi olduğu için onlar havalandırma işlemine  çok daha fazla önem vermektedirler. Bu işlemle birlikte şarabın bukesi ve aroması tüketen açısından çok daha lezzetli ve hissedilir olur. Eski tekniklerde şarap karafa özenle boşaltıldıktan sonra 15-30 dakika kadar beklenir, şarabın şişesi temizlenir ve karaftaki şarap, uygun bir sürahiyle şişeye geri doldurulurdu. Satışını yapmakta olduğumuz şarap havalandırıcımız sayesinde ise havalandırma işlemi anlık ve çok daha zahmetsiz olarak yapılmaktadır.